Hur skall en lekman tilltala en munk eller nunna?

Monaster tilltalas med termen "Högvördige", Högvördige mästare" eller "Master" följt av dennes Dharmanamn (ett speciellt namn som monasten fått vid ordinationen). På kinesiska uttalas Dharmanamnet först följt av termen “Fa Shih” som betyder “Dharma-(Fa) lärare (shih)” Kineser kalar också monaster för “Shih Fu” vilket innebär att man visar sin respekt för dennes status som lärare.

Vad innebär det att bli en monast?

En monastiska släpper sitt vanliga liv för att helt ägnas åt den buddhistiska praktiken. Att bli en buddhistisk munk eller nunna börjar först med sinnet. Tanken på att vilja göra något positivt leder till beslutet att avsäga sig, och ritualerna i att raka huvudet, sätta påkläder och mottagandet av föreskrifterna.

Vad är de tre runda märkena på en munks/nunnas huvud?

Under en Fo Guang munks/nunnas invigning placeras 3 bitar av rökelse på munkens/nunnans huvud och på så sätt lämnar permanent ett cirkulärt ärr. Dessa märken representerar De tre juvelerna: Buddha, Dharma och Sangha De tre löften: att befria sig från dåliga vanor och tankar, praktisera godhet, och med visdom att frigöra andra från lidande Lärjunge, meditation och visdom

Varför rakar munkar deras huvuden?

Munkar måste avstå från alla världsliga begär och längtan för att lättare uppnå renhet, fritt från vanföreställningar, undanröja hinder och in i sättet för läran. Således raka huvudet betyder avstående och avskildhet från världsliga nöjen. Från den traditionella buddhistiska synvinkel utgör hår orenhet och att ta bort det är symboliskt för att bli av med orenhet. När de rakat sina huvuden, kan de lätt skiljas från dem som inte har anslutit sig till Sangha.

Vad är den traditionella utbildningen för Monasten?

Munkar/Nunnor deltar vanligtvis ett rigoröst och mycket disciplinerat program på ett buddistisk seminarium. Studiekursen kräver två till fyra år att fullborda. På orderns högkvarter i södra Taiwan (Kaohsiung) finns Fo Guang College , Det finns också andra filialer runt om i världen där man kan studera.

Stilen på kläder Fo Guang munkar/nunnor bär

Fo Guang munkar/nunnor bär identiska kläder i en stil som är gemensamma för T'ang dynastin perioden (AD 618 till 906). Långa ärmar som täcker händerna är en del av traditionell design.

Fullt ordinerade munkar/nunnor brukar bära gul ockra-färgade kläder. Denna jordfärgnyans härrör från Buddhas direktiv att munkar bär kläder sammansatta av rena men kastade trasor. Det kan också sägas att den utgör leran för okunnighet från vilka alla varelser nödvändigtvis uppstår.

Den grå "arbetskostymen" tunika och byxor bärs under kåpan men kan också användas separat när man gör olika sysslor. För speciella tillfällen, dagligen mässande, och andra lagstadgade tillfällen, är ytterligare en ceremoniell mantel draperad över vänster axel. Beroende på rang och tillfälle kan den ceremoniella mantel vara brun draperad över en svart dräkt, orange över svart, orange över brun eller vermilion över orange. Den draperad dräkten är ofta sydd i ett "lapptäcke" sätt, som också går tillbaka till trasans ursprung, klosterväsendet klädsel.

För Guan munkars/nunnors fötter, fotled och vader är helttäckta, vilket avspeglar Master Hsing Yun intresse som går utöver den stereotypa bilden för en barfota munk från skogen. Den särskilda skon med öppna sidor bärs av munkar, studenter i den buddhistiska skolan och andra hängivna, den kallas "Luo Han Hsieh" på kinesiska, vilket betyder "skor för en Arhat." (en Arhat är en fulländad genom undervisning i en Buddha .) medan saker till personlig prydnad är tabu, är munkar/nunnor tillåtna att bära radband, armbandsur och glasögon.

Kontakta oss

BLIA Sweden
Blygatan 3
195 72 Roserberg
Sverige
tel. 08-590 358 01

Face book

logo-facebook